Varför en pedagogisk plattform?
Som skola förhåller vi oss till ett antal styrdokument: skollag, läroplan, och kursplaner för varje enskilt ämne. Dessa ligger till grund för vår verksamhet, men det finns också utrymme för skolor att göra olika tolkningar av dokumenten. Dessa tolkningar får konsekvenser för hur verksamheten utformas, och där kommer vår pedagogiska plattform in - som en fast grund att stå på och som en utkiksplats över vår verksamhet.
Plattformen är uppdelad i kapitel som riktar sig mot olika delar av verksamheten. Varje kapitel består av en inledande, förklarande del, en beskrivning av vår vision och slutligen ett hur.
Plattformen är uppdelad i kapitel som riktar sig mot olika delar av verksamheten. Varje kapitel består av en inledande, förklarande del, en beskrivning av vår vision och slutligen ett hur.
Gemenskap
Vision
|
Backaskolan är den lilla skolan där alla, elever, föräldrar och personal ska känna sig trygga med alla. Vi är beroende av varandra för att vår skola ska bli en bärande helhet. Samtidigt ser vi oss som en del i större sammanhang i samhället. Alla ska ta ansvar efter förmåga och har rätt att känna tillhörighet och delaktighet.
På Backaskolan välkomnas besökare av vår faddertavla i vilken alla eleverna ingår. Vi har en aktiv fadderverksamhet där äldre elever tar ansvar för yngre. Våra kamratstödjare träffas regelbundet och diskuterar hur det goda sociala samspelet på skolan kan behållas och utvecklas ytterligare. På skolan möts klasser för att arbeta i projekt tillsammans. Vi har flera gemensamma dagar där hela skolan deltar och gör saker tillsammans. Utrymmet är stort för spontana samtal mellan lärare och elever. Vi har pedagogiska måltider för alla klasser där elever och lärare möts. Pedagoger är närvarande under raster för att öka tryggheten och för att finnas nära eleverna. Vi arbetar efter devisen Alla barn är allas barn. |
Barn är enligt vår kunskapssyn på Backaskolan inte tomma kärl som ska fyllas på, utan de har med sig erfarenheter och kunskaper som bör mötas och tas till vara i undervisningen. Vi utgår därmed från att varje barn konstruerar sin kunskap. Vi definierar kunskap efter de fem f:en förståelse, förtrogenhet, färdighet, fakta och fantasteri* som samspelar och har lika stor del i att skapa kunskap.
Kreativitet & Kunskap |
Fantasteri; Att låta fantasin spela med som en ingrediens i lärandet. Se ordet i sitt sammanhang i den ofta citerade texten av Loris Malaguzzi:
"Ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Skolan och kulturen skiljer huvudet från kroppen. De tvingar en att tänka utan kropp och handla utan huvud. Leken och arbetet, verkligheten och fantasin, vetenskapen och fantasteriet, det inre och det yttre görs till varandras motsatser." |
Estetiska uttryckssätt; Olle Holmberg, tidigare rektor på Lärarutbildningen vid Malmö högskola, skriver på Skola och samhälle:
Konsten kan utmana och ifrågasätta. Den kan vända företeelser upp och ner, låta det till synes naturliga bli onaturligt, det till synes självklara bli problematiskt. Den kan visa på möjligheter och utopier. I den radikala estetiken tar skolan vara på den förändrande kraft, som konsten kan ha. Med en öppenhet som tål både osäkerhet och motsägelser kan elevernas nyfikenhet på och frågor om världen gestaltas och bearbetas. I den radikala estetiken är både form och innehåll centrala. |
Vision |
_Vi vill vara en skola som uppmuntrar eleverna att utvecklas till kreativa individer både teoretiskt och praktiskt. Med kreativitet menar vi både en vana i att använda olika estetiska uttryckssätt* och en vana att ta sig an problemlösning på olika sätt. Vi ska värdera fantasi och meningsfullhet i nuet.
Det ska finnas gott om utrymme för elevernas egna frågor och nyfikenhet, plats för ett sökande där svaren och vägarna inte är helt utstakade på förhand. Vi vill också att våra elever ska få en djup förståelse för sambanden mellan olika skolämnen och se meningen med dem via kopplingar till sin egen vardag. |
Hur |
En pedagog på Backaskolan är väl förberedd inte statiskt planerad, står stadigt på ett ben och är mer flexibel med det andra för att ge utrymme för elevernas frågor och tankar.
För att synliggöra meningsfullheten arbetar vi ofta ämnesövergripande där flera pedagoger är inblandade och medbedömare. Eleverna ska tränas i att använda alla sina sinnen och uttrycka sig med olika språk (det vidgade textbegreppet - skrift, tal, bild, form, foto, musik, film, rörelse, drama och teater). På så vis djupnar förståelsen och får fler bottnar, och vår uppfattning om verkligheten blir mer mångfasetterad och tolkningsbar. |
Olikhet berikar
Vision |
Det är viktigt att våra elever får förståelse för att människor har olika förutsättningar och erfarenheter. Vi vill väcka nyfikenhet och skapa acceptans hos eleverna vad det gäller kön, sexualitet, etnicitet, religion och sociala förutsättningar. Vi ser det som viktigt att eleverna ges möjlighet att finna sin egen unika egenart ( vem är jag i världen?) och ges möjlighet att möta andras förståelse och erfarenhet av världen för att tillsammans utmana varandras tankar. Det är genom kommunikation och förhandling som vi tillsammans lär oss om oss själva och världen.
|
Hur |
Vi försöker skapa möten mellan våra elever på skolan och med andra utanför skolan. Vi låter det dagliga arbetet genomsyras av skolans likabehandlingsarbete. Vi samtalar om vikten av allas rättighet att få vara den de är och ömsesidig skyldighet att respektera andra. Genom att göra alla delaktiga vill vi öka elevernas förståelse kring hur olikheter berikar vilket tillför nya perspektiv.
|
Föränderlighet
Samhällets snabba förändringstakt och flödet av information gör att det som betraktas som nödvändiga kunskaper och färdigheter ständigt förändras. Vi tror att kaoskompetens är en viktig ingrediens i dagens samhälle. Att kunna befinna sig i ett osäkert tillstånd utan att tappa fotfästet blir en alltmer viktig kompetens. Denna kräver att vi utvecklar fantasi, kreativitet, självständigt tänkande, självtillit samt reflektions- och analysförmåga.
Vision |
“Utan tvivel är man inte klok” menade Tage Danielsson och vi håller med. Utvärdering, omvärdering och ifrågasättande av en verksamhet är viktigt för att den ska utvecklas och följa med i tiden. Vi strävar efter att våra elever ska stå på ett stadigt ben med grundläggande värderingar, förmågor och strategier för att inhämta kunskap så att de med det andra benet ska kunna utforska världen nu och i framtiden.
|
Hur |
Personalen för pedagogiska diskussioner för att reflektera över och utvärdera verksamheten. Diskussioner förs också kring hur vi kan arbeta för att eleverna ska utveckla förmågorna de behöver för att möta framtiden. Vi ingår i olika nätverk för skolutveckling så som Design för delaktigt lärande, Reggio Emilias södra nätverk och Friskolenätverket.
|
Demokrati
Kunskap är något individuellt, men formas och används ofta i ett socialt sammanhang. Den bästa förutsättningen för lärande är att var och en lär sig av lust och av egen motivation - finns motivation så finns också känslan av meningsfullhet. Ett bland flera sätt att skapa meningsfullhet och motivation är att kunna se vad kunskaperna och färdigheterna skall användas till i det samhälle inom vilket vi verkar. Genom att få kunskap om och genom att interagera med det omgivande samhället stärker vi elevernas demokratiska delaktighet. För att kunna påverka och forma sin situation behöver man ha kunskap om det system inom vilket man verkar. Vi ser demokrati som en aktiv handling.
Vision |
Backaskolan vill vara med och skapa framtidens samhällsmedborgare. Vi vill att eleverna ska ha en framtidstro och känna till de rättigheter och skyldigheter som följer med ett demokratiskt förhållningssätt. Vi vill att eleverna ska agera som aktiva optimister, det vill säga med en stark tro på att de kan påverka sin framtid och att den kan innehålla mycket gott. Alla som tillhör Backaskolan ska känna att deras åsikt är viktig och behövs. Med andra ord arbetar vi på Backaskolan både för ett framtida demokratiskt samhälle och för att vår skola ska präglas av demokrati i detta nu under elevens tid här.
På Backaskolan arbetar vi med att skapa balans mellan reproduktion och produktion, mellan imitation och innovation i vår undervisning. Vi pedagoger ska lyfta hur våra elever tänker, hur de undersöker och hur de driver sina egna projekt och kunskapande. Vi ska ge eleverna strategier för att ta fram sin egen kunskap och för att kunna ta ansvar för ett hållbart samhälle. Det personliga uttrycket är viktigt på Backaskolan. Vi arbetar för att hitta nya arenor och att göra arbetet som vi gör publikt så att det blir en del av något större. Demokratiarbetet ska bedrivas i offentliga rum av olika slag, digitala och fysiska. |
Hur |
Ur pedagogens perspektiv handlar det som att ta tillvara på elevernas ideér, kraft och röster. Det handlar om att skapa situationer där elever uppmuntras att göra skillnad utifrån sitt eget omdöme.
Förutom de formella arenorna, där vi har olika typer av råd, grupper och möten, engagerar vi eleverna i frågor kring det vardagliga skolarbetet samt i omvärldsfrågor. Som medlem i föreningen Backaskolan har man möjlighet att påverka verksamheten genom att bidra i styrelsearbetet. |