Backaskolan
  • Start
  • Skolan
  • Fritidshemmet
  • Föreningen
    • Protokoll
  • Elevhälsan
  • Om Backaskolan
  • Kontakt
  • Köanmälan
  • Frånvaro

DET OKREATIVA KLASSRUMMET

28/8/2015

9 Comments

 
Bild
“Världen är full av texter, mer eller mindre intressanta, jag vill inte lägga till fler” är en ungefärlig översättning av den amerikanske poeten Kenneth Goldsmiths version av ett citat från konceptkonstnären Douglas Huebler. Det blir en variant av viskleken när jag nu hänvisar till en parafras, ett exempel gott som något på hur okreativt skrivande—trots namnet—kan skapa något nytt av något som redan finns.

När fotografiet uppfanns ställdes målerikonsten inför en existentiell kris. I takt med att fotografier blev allt skarpare och detaljerade blev bildkonstnärer tvungna att återuppfinna måleriets raison d’être - det mest slående exemplet är impressionismen. På samma sätt måste bilden av “författaren” ändras i takt med teknologisk utveckling – från det ensamma, plågade geniet till någon som kan bemästra den ökande mängden information som far runt omkring oss. Förhållandet till texten så som den kommer till oss via tryckta medier måste vara ett annat än till den vi har på våra skärmar, som låter oss kopiera, ändra, sätta in i andra sammanhang.

Jag tänker att detta är självklart och på samma gång alldeles för krångligt för barn i en 5-6:a. Självklart för att de vuxit upp med det senare förhållandet till texten på ett helt annat sätt än oss lite äldre, krångligt för att det kräver en meta-förståelse av texter som kommer lättare av att ha genomlevt ett paradigmskifte.

I kursplanen för svenska läser vi att syftet med svenskundervisningen bland annat är att eleverna ska utveckla sin förmåga att (jag klipper och klistrar):

  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

  • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer

Att “anpassa språket” och att “urskilja språkliga strukturer” innebär just att få en meta-förståelse för språket, att kunna stiga ur språket och betrakta det från utsidan. En av poängerna med okreativt skrivande är för mig att beröva (skrift-)språket på sin mening och se det som den godtyckliga uppsättning tecken det egentligen är. Det blir en väg ut ur språket, en väg till metaperspektivet vi söker.

Dessutom bidrar det till att avdramatisera skrivandet för den som stelnar vid anblicken av en tom sida. “Fritt skrivande” är en viktig del av språkundervisningen, men riktar sig främst till de elever som redan är trygga språkanvändare. För andra kan det bli ännu en övning som ökar deras känsla av otrygghet inför språket. Att börja i det okreativa skrivandet innebär en mer utjämnad spelplan.

I veckan hade vi vår första lektion i okreativt skrivande. En kort(-ish) re-cap:

Uppgift 1: Skriv av Karin Boyes dikt Från en stygg flicka (från en projektion) för hand. Bara här ser vi hur olika vi tolkar instruktionen “skriv av” – från någons obrutna block av text utan hänsyn till radbrytningar, till någon annans text skriven på ett liggande papper för att projektionen såg ut så, till den tredjes försök att imitera till och med typsnittet.

Uppgift 2: I vårt Google Classroom hade jag lagt upp dikten och gav eleverna i uppgift att skriva av dikten igen fast på datorn. I varje grupp var det minst ett barn som snabbt insåg att det gick att helt enkelt kopiera den text jag lagt ut och klistra in den i sitt eget dokument. Vissa föreslog det inför resten av gruppen, andra gjorde det i smyg – nog måste det vara fusk? Självklart inte! En av de stora poängerna med att arbeta med texter på datorn är ju att vi kan mångfaldiga dem så enkelt som genom ctrl+a, ctrl+c, och sedan ctrl+v tills våra hårddiskar (eller Googles servrar) är fulla.

Uppgift... Nej, först en liten avstickare:

Den brittiske kreativitetsforskaren Malcom Ross skriver att en förutsättning för att vara kreativ är att kunna centrera sin kreativa impuls i ett medium. Jag vill mena att detta är en förutsättning även för att vara okreativ - inte minst i digitala sammanhang. Om operativsystemet och ordbehandlingsprogrammet är dina medier behöver du behärska dem, få dem att göra som du vill. Okej, åter till...

Uppgift 3a: Byt ut alla diktens “du” mot “jag”, alla “dig” mot “mig”, och slutligen alla “Jag” mot “Du”. Övningen har dubbla syften; att få syn på vad som händer med texten när vi byter perspektiv, men också att lära oss hur vi kan använda datorns “Sök och ersätt”-funktion. Den har vi nytta av i...

Uppgift 3b: Byt ut alla förekomster av den första bokstaven i ditt namn mot… ja, mot någonting annat. Ett ord, ett konstigt tecken, en slumpmässig sträng av bokstäver… Fortsätt sedan att byta ut valfria delar av dikten mot någonting annat. Nu börjar elevernas texter att skilja sig starkt från varandra, trots att de började som exakt samma dikt. Vissa behåller sin traditionella diktform men blir allt mer absurda, andra börjar mer likna dadaistiska dikter (här tog vi en avstickare i en grupp och läste Hugo Balls Karawane). Ytterligare andra blir rent abstrakta konceptdikter, långa stycken av mellanrum avbrutna av plötsliga utbrott av tecken.

Vi avslutade lektionen med att ha uppläsning av våra dikter. Trogna mediet lät vi våra datorer läsa upp dem via Google Translate.

Okreativt skrivande kommer att återkomma i min svenskundervisning under året. Nästa vecka ska vi skriva kärleksdikter, med befintliga bok- och låttitlar som byggstenar.

Läs och lyssna gärna mer, bland annat här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=6073738
där Arbetarens kulturredaktör Fredrik Edin pratar om okreativt skrivande;

här: http://chronicle.com/article/Uncreative-Writing/128908/
där Kenneth Goldsmith själv skriver, eller försjunk i den här...

http://monoskop.org/images/3/3c/Dworkin_Craig_Goldsmith_Kenneth_eds_Against_Expression_An_Anthology_of_Conceptual_Writing.pdf
...600 sidor långa antologin med mängder av exempel på konstnärer, poeter och författare som på olika sätt (och i olika stor grad) ägnar sig åt okreativt skrivande.


Linus Rundberg Streuli


9 Comments

Studiebesök på Fria Emilia i Boden december 2012

28/1/2013

1 Comment

 
Picture
En morgon i början av december reste jag och fyra kolleger från Backaskolan till Boden.

En lång resa, kan tyckas, för ett studiebesök, men just denna skola, FRIA EMILIA, var vi mycket nyfikna på eftersom vi ingått i samma nätverk under ett antal år. Jag hade träffat flera av deras pedagoger i olika sammanhang och nu skulle jag alltså få se hur Fria Emilia såg ut på riktigt.


Vi blev väl mottagna av både lärare och elever och gick runt på skolan i två dagar och försökte ta in så mycket som möjligt. Det första som slog oss var att miljön kändes så hemtrevlig med mysiga gemensamma utrymmen, frukt som stod framme till elever och lärare och inte minst med VÄGGAR som talade om vad som pågick i de olika klasserna. Vi blev också överraskade av att eleverna verkade veta exakt vad de skulle göra när de gick in i klassrummen. Hur kom det sig? Varför stod det ingen lärare framme och talade om för eleverna att de skulle stänga av mobilerna och ta upp böckerna?

Svaret på detta fick vi av eleverna som berättade att de tillsammans gjort upp planeringen och därför visste var och en vad de skulle göra. Jaha!

Mycket av undervisningen grundar sig på en gemensam planering där olika ämnena ges möjlighet att berika varandra. När vi var där följde vi ett temaarbete om sex- och samlevnad där so, bild och svenska ingick och där lärarna tillsammans med eleverna utformat en plan för hur arbetet skulle gå till (utifrån Lgr 11). Bedömning görs av flera lärare tillsammans. I varje rum fanns skyltar med läroplanens centrala innehåll och bedömingsgrunder uppsatta. Läraren i franska tittade upp på väggen och frågade eleverna vad de tyckte att de skulle fortsätta med. Efter en stunds diskussion kom eleverna fram till vad de tyckte att de behövde repetera och vad de senare skulle gå in på.

Det pratas mycket om elevinflytande men när jag läser Skolinspektionens rapport från 2011 blir jag inte speciellt imponerad av hur svenska skolan klarar demokratiuppdraget. 

Men jag blir klart imponerad av Fria Emilia i Boden som lyckas få med eleverna. Och då vill jag ändå säga att deras elever inte på något sätt är några ”superungar”, utan precis som våra, med tonårskriser, ups ond downs, med diagnoser, trötta, glada, ja ni vet…, men att deras möjlighet att vara med och forma sitt eget lärande påverkar dem positivt, därom råder, enligt mig, inget tvivel!

Jag upplevde också att pedagogerna var eniga i sin syn på lärandet, att de körde åt samma håll och att den pedagogiska diskussionen stod högt i kurs. T ex hade man pedagogiska diskussioner en gång i veckan.

För mig är det i alla fall så, att jag betraktar ”mitt eget” med nya ögon när jag varit ute och sett mig omkring. Jag ser vad som är bra, men jag ser också vad som kan bli bättre.

Backaskolan är en levande plats där det ges utrymme för pedagoger OCH elever att vara delaktiga i beslut, men jag tycker inte att vi lyckats riktigt med att få med oss eleverna. Läroplanen är tydlig vad gäller demokratiuppdraget och det räcker inte att bara ha klassråd en gång i veckan och sen är den biten avklarad.

På Fria Emilia talar man om läroplanen som elevernas ”Rättighetsdokument” och här handlar det både om värdegrund och kunskaper.

Vi gick noga igenom kursplanerna i åk 7 i början av höstterminen, men rätt snart därefter märktes att eleverna inte riktigt förstått. Sedan har jag sporadiskt kommit tillbaka till centralt innehåll och bedömning, men hela tiden har jag varit medveten om att jag pratat ovanför elevernas huvuden.

Inte förrän Matte-Anna och jag tog oss tid och lät eleverna skriva om (översätta) det centrala innehållet till ett språk som de förstår och kan relatera till, uppstod en diskussion och en viss ”Aha-upplevelse”.

Så började vi, inspirerade av Fria Emilia, vårt nya ”demokratiarbete”. Eleverna måste förstå varför de är i skolan, vilka förmågor de ska utveckla och att de har en möjlighet att vara med och forma sitt eget lärande.

Så här skriver Fria Emilia på sin hemsida om Reggiofilosofin:

Reggio Emilia inspiration
För oss handlar Reggio Emilia inspiration om demokrati och delaktighet.

På vår skola låter vi oss inspireras av den filosofi som utvecklats i den italienska staden Reggio Emilia. Filosofin är en direkt konsekvens av italienarnas erfarenhet av andra världskriget, då människor blint och lydigt följt en diktatur utan att våga tänka själv, våga vara kritiska och våga vara delaktiga. 
Det fick välkända förödande konsekvenser. 
På de kommunala förskolorna i Reggio Emilia har man sedan dess jobbat för att barn ska utveckla en tro på sin egen röst, en respekt för att alla andras unika röster är lika värda och att det är genom kommunikation och förhandling som vi tillsammans lär oss om oss själva och om världen.

På Fria Emilia anser vi att demokrati och delaktighet är centralt i skolans uppdrag. 
För att kunna delta i samhällslivet, genom att göra sitt bästa i ansvarig frihet, måste varje individ finna sin unika egenart (subjektivitet), få möjlighet att möta andras olika förståelse av världen (olikhet) och dela med sig av sin erfarenhet för att tillsammans kunna utmana varandras tankar (förhandling).

Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet (Lgr11)


Lena Lindblom

Lärare i svenska och franska

Mentor i klass 7


Picture
1 Comment

På väg ut...

3/6/2012

4 Comments

 
Picture
Fanny kom till vår klass i sjuan och står nu, som niondeklassare, beredd att ta nya kliv ut i världen. Fanny har haft mig som mentor under tre år och vi satte oss ner och pratade lite om tiden på skolan.

Varför sökte du dig till Backaskolan?
 -Jag hade hört att det var en bra skola med duktiga, engagerade lärare. Jag kände några på skolan lite grann, men den största anledningen var nog att jag inte ville gå på Kirseberg.

Kommer du ihåg hur det var när du började i sjuan?
 -Ja, i början var jag rätt blyg och jag kände att vi tjejer inte riktigt tog plats, eller fick plats. (8 tjejer och 19 killar i klassen, min anm) Vi pratade rätt mycket med våra lärare om detta eftersom det var så tydligt att vi tjejer var tysta, men med tiden har det blivit mycket bättre. Framför allt har vi blivit kompisar med killarna, rett ut våra problem och mognat. Vi har blivit modigare, tränat i skolan på att ta plats och sen har vi nog tagit oss lite i kragen. Nu känns det som vi är så bra kompisar. Visst har det varit lite upp och ner, men jag känner ändå att åren har stärkt oss som grupp. Jag har lärt mig att vara mer ödmjuk och hjälpsam och det känns som om det gäller de flesta i klassen. Vi har också roligt tillsammans både i skolan och på fritiden.

Jag tror att jag kommer behålla flera av mina klasskamrater som vänner livet ut.

Tror du att Backaskolan skiljer sig mycket från andra skolor?
 -Nej, inte så mycket. Kanske har vi fler uppgifter där vi kan jobba mer självständigt-ta ansvar, men annars är det nog inte så stor skillnad. Vi gjorde ett projektarbete i höstas som blev väldigt lyckat. Arbetet gick ut på att vi skulle skapa en ekologisk stad i Kina och det som var speciellt med projektet var att staden finns i verkligheten. Vi samarbetade med Malmö stad och fick visa vår utställning på Tekniska museet. Representanter från Kina, miljöförvaltningen, andra skolor och allmänheten kunde ta del av vår utställning och våra presentationer. Det blev ”på riktigt” och jag kände mig stolt över att vara en Backaskoleelev.

Vad tycker du om betyg?
 -Betyg är viktiga och det märktes att flera i klassen blev mer seriösa i åttan. Klassen blev mer fokuserad och lugn.

Snart får eleverna betyg i sexan. Vad tycker du om det?
Nej, jag tycker inte att det är bra. Det är bättre att vänta till sjuan eller åttan. Då är man mer mogen och jag tycker man ska vänta med ”stressen”

Fanny, du var även skolans Lucia. Hur var det?
Det var en stor ära och jätteroligt. Det är härligt att göra saker med klassen. Vi la ner mycket tid, lussade på flera ställen och det blev faktiskt riktigt fint. Jag var en stolt Lucia med massor av stearin i håret.

 Och framtiden då? Vad tar du med dig från Backaskolan?
-Massor av härliga kompisar och kunskap som jag kommer ha nytta av. Jag har lärt mig, ta initiativ, planera och plugga. Jag vill gå ett program där jag har alla möjligheter att sedan välja vad jag vill. Det blir Natur.

Och nu är det inte så lång tid kvar av terminen. Hur känns det?
-Vi har haft mycket att göra så här i slutet av terminen; nationella prov, olika uppgifter och musikalen. Det känns lite vemodigt att sluta, men ändå roligt att få börja på något nytt. Jag kommer alltid ha kvar mina gamla vänner, men jag ser också fram emot att träffa nya.

/Lena Lindblom



4 Comments

Ska du bli mattelärare?!?

1/5/2012

3 Comments

 
Picture
-Vad kul, det har jag alltid velat bli! -är inte vad folk i allmänhet säger när jag berättar vad jag studerar på Malmö Högskola. Många berättar istället att de aldrig varit bra på eller aldrig tyckt om matematik. Själv är jag en av de som gillar ämnet, och har valt att läsa till lärare i matematik och kemi för högstadiet och gymnasiet. Jag tycker om att bli utmanad i olika problem och att hitta mönster och samband i olika situationer.

Det pågår just nu en debatt i media om hur man bäst undervisar i matematik. Ordet katederundervisning hörs ofta och många anser att läraren bör ta mer ansvar för elevernas inlärning än vad som tidigare skett. Jag anser att det är lärarens roll att handleda eleverna i deras utveckling i matematik, men tror inte att de bäst sker genom en föreläsning från katedern. 

Genom min utbildning på högskolan har jag utmanats i min syn på matematikundervisning och fått ta del av den forskning mina egna lärare har gjort i matematikundervisning. För att eleverna ska få en bredare matematisk kompetens tror jag att undervisningen i ämnet behöver utvecklas. Jag tror det är viktigt att våga använda sig av bredare problem i undervisningen där eleverna tillåts att diskutera och argumentera kring sin lösning. Att olika metoders för- och nackdelar kan diskuteras och att fokus ligger på att förstå varför vi gör som vi gör. 

För att veta hur jag ska hjälpa en elev behöver jag veta hur eleven tänker. Ofta blir jag fascinerad av hur långt eleven redan kommit i sitt resonemang och endast behöver hjälp att reda ut sina tankar. Dessa samtal med eleverna om problemlösning och deras tankar kring en uppgift är det jag tycker är allra roligast med yrket. Det bästa är att få se hur någon får klarhet över ett begrepp och höra hur de resonerar sig fram till det, att se när polletten trillar ner. 

På högskolan får vi många verktyg för detta arbetssätt och jag tycker det är roligt att se när eleverna visar uppskattning för dem. Arbetssättet förutsätter att läraren är aktiv i undervisningen, men det handlar mer om en dialog med eleverna än en monolog från katedern. Det finns mycket mer att lära inom matematikundervisning, men ju mer jag läser desto mer tycker jag om mitt ämnesval!

Maria Grudéus, lärarstudent med praktik på Backaskolan 

3 Comments

Var har vi egentligen tänkt att professor Balthazar ska bo?

7/2/2012

6 Comments

 
Picture
Minns ni den tecknade TV-serien Professor Balthazar? Serien hade svensk premiär 1970 och har sedan dess visats på TV ett flertal gånger. Jag minns serien från min barndom; den lille skäggprydde mannen i plommonstop som gick fram och tillbaka framför sin färgsprakande universalmaskin tills han kom på en ny briljant idé att hjälpa invånarna i staden med när de hade problem. Balthazars värld är en värld av galna upptåg, av oväntade infall, av absurd humor, av mänsklig värme och av en fantasi som spänner bågen. När berättelserna om den lilla staden ger goda exempel på medmänsklighet, får jag inte den där känslan av att någon vill skriva mig på näsan och fostra mig till mönstermedborgare. Säkert bidrar de absurda inslagen till detta. Jag blir inte bemött av en alltigenom pedagogiskt utarbetad tankegång. Det är förmodligen till stor del de frisinniga avbrotten i lärotänkandet som ger mig bättre möjlighet att vädra livsluft. 

I Balthazars värld är således allt inte tillrättalagt för att vi ska lära oss så effektivt och bra som möjligt. Allt går inte ut på att någon vill förändra och förbättra mig. Det finns hela tiden en mängd inslag som i någon mening är onyttiga avseende berättelsens kärna eller sensmoral (läs ’det centrala innehållet’) och ofta är det just dessa ständiga sidospår som fyller mitt hjärta. För mig är serien beundransvärd då den på en och samma gång förmår tilltala min treåriga son, den klass med tioåringar jag arbetar i, och mitt eget fyrtioåriga sinnelag. 

När jag ser på mig själv som pedagog, på hur jag utvecklats, funderar jag över om jag inte borde anlita en kroatisk serietecknare för att animera mitt pedagogskap. Jag har nog visserligen blivit skickligare på att integrera läroplanstänkande i det jag gör och stötta elever i att uppnå målen, vilket ju är bra, men samtidigt har jag mist mod att göra sådant som inte kan försvaras i termer av kunskapsutveckling, sådant som likväl gör livet livfullt. Och jag ser en parallell i hur Backaskolan har utvecklats. 

Jämfört med för några år sedan behöver vi pedagoger oftare vara på vår vakt, redo att förklara våra handlingar för krävande föräldrar och myndigheter, ja även för barn som kräver att de ska utvecklas effektivt. Den offentliga skoldebatten har varit en avgörande faktor i den mentala förändring som skett i folks medvetande ifråga om inställning till skola, lärande och elevrättigheter. Vi pedagoger har i takt med minskad tillit tvingats vässa vår försvarsförmåga och vi ger numera försvarstänkandet en hedersplats i vårt tanke- och känsloliv. ’Försvarsverksamhet’, där vi ska kunna berättiga vårt pedagogiska agerande, är alltså något som har fått ett allt större utrymme på vår skola. Mycket gott har kommit ur det, bland annat genom alla varför-frågor vi varit tvungna att ställa oss. Tack vare försvarsarbetet har vi även blivit bättre på att se begränsningar i det vi gjort tillsammans med barnen, t ex i de temaarbeten vi iscensatt. Men om vi inte förmår hitta någonstans där professor Balthazar kan bo, befarar jag att risken är att allt tal om ’kvalitetssäkring’ bleker färgerna på Backskolan och gör elevernas liv mindre livfullt. Kan man beställa en uppsättning plommonstop tror ni? 


Mattis, den tredje mars 2012. 

Picture
6 Comments

Roger tänker

1/7/2010

3 Comments

 
Picture
 Jag är en av dem som arbetat på Backaskolan längst (Mats och Anna toppar förstås) och tänkte ta upp en gammal tradition från veckobladstiden. Så här; en liten personlig reflektion om hur både vi och världen i övrigt förändrats under dessa dryga femton år.

1994 sammanstrålade en föräldragrupp som ansåg att den vanliga kommunala skolan inte samstämde riktigt med deras syn på vad som var viktiga värden och uppgifter för skolan. Dessa drivande föräldrar samt friskolereformen som genomförts något år tidigare öppnade möjligheterna att starta det vi nu kallar Backaskolan.

Den nya skolan skulle ha en tydlig kulturprofil, drivas som en ideell förening och framförallt, den skulle vara betygsfri. Barnen skulle synliggöras och stärkas i sin utveckling till självständiga, kreativa och empatiska individer…

Tanken var också att läraren skulle få vara just en lärare, en person som eleverna hade förtroende för och som de kunde blottlägga sina brister inför. Inte upplevas som en bedömare till vilken man måste dölja sin otillräcklighet. Vi arbetade utifrån tankar på ett portfoliosystem där eleverna tillsammans med pedagogerna kunde samla sina arbeten för gemensamma reflektioner. Alla som arbetade med barnen kallades för pedagoger i ett försök att komma runt traditionella hierarkier.

Man skulle kunna säga att vi arbetade medvetet och metodiskt för att skapa en “flumskola”.

Synen på samhället, skolans roll, kunskaper, status och människosyn har förändrats under den här tiden. Numera upplevs närapå allting som mätbart - kvantifierbart och därigenom möjligt att fastställa i ett nyttovärde och klassificeringssystem, framförallt har detta kommit att gälla inom skolvärlden.

Det märkte vi först då det började bli dags att slussa ut våra niondeklassare till gymnasieskolan. Vårt portfoliosystem passade såklart inte in i gymnasieskolans antagningssystem. I bästa fall kunde de tänka sig att översätta elevernas portfolios till det rådande betygssystemet, dvs att de gjorde bedömningar utifrån elevernas arbeten. Ställda inför det ansåg vi att det var bättre att vi tog hand om betygssättningen på Backskolan…och så gick det till när vi blev en skola som började rätta in sig i ledet.

Jag har alltid tidigare upplevt att vi haft ett väldigt gott rykte, mestadels baserat på att barnen känt sig trygga, sedda av många vuxna och att vi haft en kultur som gjort att eleverna uppmuntrats till och vågat ta plats (våra mätbara resultat har heller aldrig gett oss någon anledning att få panik). Från gymnasieskolor har vi hört att Backaskoleeleverna utmärker sig genom sin frimodighet och initiativkraft, positiva omdömen om än icke mätbara…Ni som var på medlemsforumet tror jag kände av denna anda hos de inbjudna eleverna från gamla nian..

I takt med vårt goda rykte
 har vi också fått en ytterligare typ av föräldrar på Backaskolan…De som inte vill ha sina barn på t ex Kirsebergsskolan eller Segevångsskolan för att de upplevs som stökiga skolor, men ändå vill ha närheten till skolan. De väljer Backaskolan för att det är en nära, liten skola med gott rykte utan att reflektera över vad som står i några pedagogiska dokument.

Så har vi nu kanske hamnat i en sits där Backaskolans grundläggande filosofi inte bara krockar med regeringens syn på lärande utan också en del av våra “kunders” syn på hur skolan ska vara.

På medlemsforumet senast var Backaskolans matematik och NO-undervisning i fokus. En del föräldrar luftade åsikter om att undervisningen skulle vara bristfällig jämfört med andra skolor. De inbjudna eleverna från den senast avgående niondeklassen bekräftade att de hade upplevt deras Matte och NO som rörig med många lärarbyten.

Utan mening att förringa någons upplevelser så är detta inget som bekräftas i våra resultat på nationella prov eller via signaler från mottagande gymnasieskolor. Trots det måste vi naturligtvis ta upplevelserna på allvar och göra vårt bästa för att eliminera dessa känslor. Samtidigt kan man se det i ett större skrämselperspektiv där PISA-rapporten flitigt används som belägg för att Svenska skolan i stort tappar mark…(till förmån för länder som t ex Sydkorea, Kina och Finland, länder som också toppar självmordsstatistiken).
.
Därför, 10år efter Bush-administrationens “No child left behind act” genomförs precis samma sak här utan att någon ens reflekterar över de negativa konsekvenserna som dragits i USA av detta kontroll/utvärderingssystem. Det finns en modell kallad Campbell’s law som tar upp bl a problematiken med att undervisningen inrättas till att klara testerna.

Frågan man kanske också måste ställa sig är, vad är det för samhälle vi vill ha? Vill vi att våra barn ska känna en ständig press och prestationsångest? Vill vi ha en skola som i huvudsak inriktar sig på att klara de “viktiga ämnenas” tester (Nationella prov), där det icke mätbara, som bildning eller djupförståelse inte heller ges tid att utvecklas?

Självkritik är förstås viktigt 
och troligen så har det smugit sig på en känsla av självgodhet hos många av oss som jobbar här på Backaskolan. Vi är kanske inte tillräckligt tydliga med att förmedla vår syn på lärande, till nya pedagoger, till nya föräldrar och barn. Vi kanske tror att det finns i väggarna eller att alla har klart för sig vad som står i vår pedagogiska plattform. Kanske är vi inte tillräckligt ödmjuka i mottagandet av kritiska röster?

Jag tror att vi måste levandegöra diskussionen om vad vi vill att skolans roll ska och kan vara, vad är föräldrarnas, pedagogernas och barnens roller. Vi måste bredda diskussionen och berätta varför vi gör si och så. Svara på frågan “varför görs ingenting åt problemen?”, kanske våga visa lite mer vad vi faktiskt gör. Ordning o reda? hur då och till viket pris? Lydiga barn, straff, konsekvenser och belöningar?

Ska skolan få en chans att bli bättre måste fler människor ge sig in och höja nivån på debatten. Skolmaten är viktig för era barn men ni måste också se vad andra saker det är som får er och era barn att må bra nu…inte bara vad som kommer att vara bra för dem i en möjlig framtid vi inte vet någonting om.

utan livlina; Roger H (fd Backaskolan-förälder, min yngsta gick ut förra året)

Länkar; om hjärnforskning  om betyg


Picture
3 Comments
    Picture

    Ett forum

    På den här sidan kan vi presentera funderingar, reflektioner och annat som berör, framför allt skola, fritidshem barn...eller?
    I vänsterspalten välkomnar vi skribenter som på något sätt är kopplade till just Backaskolan och här under försöker vi presentera länkar till andra artiklar av värde. Skriv eller tipsa gärna, vill ni ha bilder med; tänk på att de ska i så fall ska vara fria att använda. Mejla era bidrag till kontoret. Sedvanliga regler om vad vi kan publicera gäller förstås.


    Skola och Samhälle  En nättidning om skola, skolpolitik och lärarutbildning.

    Arkiv

    Augusti 2015
    Januari 2013
    Juni 2012
    Maj 2012
    Februari 2012
    Juli 2010

    Kategorier

    Alla

    RSS-flöde

Picture
  • Start
  • Skolan
  • Fritidshemmet
  • Föreningen
    • Protokoll
  • Elevhälsan
  • Om Backaskolan
  • Kontakt
  • Köanmälan
  • Frånvaro