“Vi är en klass som kommer att förändras”
KAN LUST OCH LÄRANDE VERKLIGEN FUNGERA I SKOLAN?
Är du en blivande sjua som gillar musik och bild och tror att en helhetssyn på kunskap där ämnen knyter an till varandra ger en större förståelse och meningsfullhet? Vill du få möjlighet att utveckla dina egna talanger? Vill du ha lärare som tycker om sitt arbete? Vill du ha Malmös kanske godaste skolmat?
Då tror vi att du skulle kunna hitta rätt på Backaskolan. Vi startar hösten 2014 en profilklass där vi ser kreativitet och samarbete som bärande element i skapandet av kunskaper. Backaskolan är en idéburen friskola som funnits sedan 1994 på Kirseberg i Malmö. Vi är en liten skola med totalt runt 250 elever från förskoleklass till nian. Redan från början har skolan haft en inriktning där vi har satsat lite mer timmar på kultur och de kreativa ämnena i skolan. Nu kommer vi att satsa extra på den blivande sjuan där den får bli en pilotklass för att flytta fram positionerna för ett meningsfullt och meningsskapande lärande. Vi följer naturligtvis den nationella läroplanen och ser att det finns gott om utrymme i den för att kunna skapa en lustfylld läromiljö utan att ge avkall på kunskapskraven. “Skolan är inte för skolan utan för livet.” |
Tack Kajsa, Nima, Linnéa och Axel för att ni ställde upp på fotograferingen!
|
Du som elev kommer i högsta grad att få vara delaktig och få tydlig information gällande måluppfyllelse och betyg. Kontinuerliga samtal med lärare och kamrater kring lärandet anser vi vara viktiga.
Olika ämnen kommer att samverka, vilket gör att du kommer känna av den röda tråd som löper genom verksamheten. Så kan t ex temat VATTEN behandlas utifrån ett No-perspektiv, men rapporter och artiklar i ämnet skrivs på svenskan och alla lärare deltar i bedömningen. I klassen kommer att finnas ett fokus på att skolarbetet ska ha en mottagare och det ska finnas möjligheter att redovisa på olika sätt och med olika estetiska uttrycksmedel. Det är eleven och läraren tillsammans som kommer överens om hur arbetet ska redovisas. T ex: kan man spela in en film, visa den i klassen, på hemsidan och för skolans yngre elever eller kanske gör klassen en utställning tillsammans. Det kommer att ges feed-back under arbetets gång (sk formativ bedömning). Läraren är bollplank, men eleven får också vara beredd att diskutera sitt arbete med sina klasskamrater och dela med sig av sina tankar. Eleverna ska göras medvetna om kraven för de olika betygen och fokus ska ligga på elevernas förmåga. Eleven uppmuntras i att vara kreativ, tänkande och kritisk. I en profilklass får man använda 20% av den nationella timplanen (dock ej i sv, eng och matte). Backaskolans val är utökad tid för ämnena bild och musik. I dessa ämnen arbetar man alltså dels med det centrala innehållet, men eleven ska också använda dessa ämnen i temaarbeten. I 7:an får eleven ge sig utanför skolan och inhämta kunskap. Malmö muséepedagoger kommer bland andra att delta i vårt arbete. Vi bjuder också in personer som har något intressant att berätta. Skolan ska bjuda in världen utanför. Vi talar om “Hållbar kunskap” dvs att det du lär dig i skolan ska du kunna använda dig av i livet, men du ska också “hålla” i skolan dvs må bra och känna dig trygg.
Tror du att detta kan vara något för dig?
Anmäl ditt intresse via denna länk så tar vi kontakt med er. Vi kommer att göra intaget efter anmälningsdatum och kommer att fylla på med runt 10-15 elever i klassen.
Välkommen till Backaskolan, en framåtblickande skola |